Numar Scame

cop mica Imi plac din ce în ce mai mult cărțile care nu epatează. Care nu folosesc prea multe stridențe. Cărțile în care pot să identific cel puțin o parte din stările mele. Sunt acele texte care-mi vorbesc mie, cititorul, și mă pun pe gânduri. O astfel de carte mi-a fost trimisă recent spre lecturare. Si m-a pus pe gânduri. Pentru că am descoperit în ea o parte din exisțenta mea, din depresiile mele din stările prin care imposibil să nu fi trecut cineva. Mi-au rămas în minte câteva versuri edificatoare: „îmbrac singurătatea ta / parcă ar fi ultimul lucru care / îmi poate ține de cald”.. Iată de ce consider această carte demnă de luat în seamă și sunt convins că autoarea, Gabi Mâncu, o să confirme. Pentru că are suficientă forță la nivel imagistic și pentru că tratează poezia dintr-o perspectivă a trăirii artistice, care, deși este destul de consecvent în literatură de ultima generație, parcă reușește să-mi transmită, prin intermediul acestei cărți, o altfel de stare. O stare specială „ca și cum dincolo de parcul din fața blocului / ar fi marea”. Această carte, „de unică folosință”are toate atuurile să-și depășească propriile limite.

Gelu Vlașin

Greu să mai înţelegi ceva din toată tevatura oamenilor mari, pare să spună de multe ori personajul acestei cărţi, ce pendulează între cochetărie şi inocenţă, între joaca gratuită şi confesiunea incomodă, între sociabilitate şi traumă. Gabriela Mâncu rămâne, în cele din urmă, numai şi numai a ei, o prezenţă fulgurantă şi greu de uitat ce aminteşte de câteva dintre femeile (fetiţele) teribile ale lui Almodovar.

Claudiu Komartin

E rapidǎ, tragicǎ şi cu temperament exploziv. O Marlene Dietrich a noii poezii, care avea urgentǎ nevoie de aşa ceva sǎ nu se moleşeascǎ de tot sub culturalitǎţi şi eleganţe pastişate. Din câteva rânduri aruncate pe hârtie se încheagǎ o viaţǎ fǎrǎ filtru: inteligenţǎ, lipsǎ de speranţǎ, plus o disperare şfichiuitoare. Mulţi duri ai condeiului ar trebui sǎ înveţe de la ea. Printre care şi lipsa de pozǎ. Ca sǎ scrii, trebuie sǎ fii viu. Doar aşa face sǎ-ţi bei viaţa pentru poezie.

Felix Nicolau


Un răspuns to “Numar Scame”

  1. felicitari pt volum!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: